De lekkerste adresjes van Athene
Wat wij het liefste doen op een citytrip als we geen betoverende plekjes aan het ontdekken zijn? Veel eten natuurlijk! Als je het ons vraagt, is Athene een echte foodiebestemming. De hoofdstad van Griekenland heeft voor ieder wat wils, of je nu van de traditionele keuken houdt of eerder een veganistische optie verkiest. Wij geven je alvast een voorproefje van wat en waar je kan eten in Athene. Je kan dus maar beter honger hebben, want je gaat ontdekken waarom je volgende culinaire uitstapje in Athene moet zijn.
1) Brunch in Athene
Brunch is niet weg te denken in Athene. Dit is een stad waar eten – en het leven – niet bepaald wordt door tijdsbeperkingen. Voor Atheners is brunch niet echt een combinatie van ontbijt en lunch, maar een maaltijd die op elk moment van de dag kan worden gegeten. Ze combineren internationale trends met Griekse ingrediënten tot kleurrijke, smakelijke gerechten die worden genuttigd met koffie en verfrissende drankjes.
Wat eet je?
Wat de brunch in Athene bijzonder maakt, is de manier waarop de koks Griekse en internationale ingrediënten hebben gemengd. Enkele favorieten zijn eieren met spinazie en Graviera kaas, zoete aardappelwafels met talagani of pannenkoeken met honing of chocoladepraliné.
Waar?
Estrella Athens, Kyrios Xou, ohh boy, Petite fleur, Ciel Athens
2) Traditionele Griekse taverna's, koutoukia & ouzeries in Athene
Taverna’s, ouzeries en koutoukia zijn kleine, typische familierestaurants waar je heerlijk kan eten in een ontspannen sfeer. Zij vormen het hart van de traditionele Atheense eetcultuur. Veel van de ouzeries en koutoukia lijken onaangetast door de tijd, met menu's ontworpen rond gerechten die bedoeld zijn om te delen met elkaar.
Wat eet je?
Authentieker dan meze kan je het niet krijgen als het om Grieks eten gaat. Keftedakia (gebakken gehaktballetjes), dolmadakia (gevulde wijnbladeren), tzatziki (Griekse yoghurt met geraspte komkommer en knoflook) en saganaki (gebakken kaas) zijn onze favorieten.
Waar?
Avli exarchia, Dia Tauta, rakoumel exarhia, karderina petralona, asteriskos athens
3) Moderne Griekse restaurants in Athene
De laatste jaren is er een golf van creativiteit op gang gekomen in de restaurants in het centrum van Athene, met getalenteerde chef-koks die Griekse klassiekers opnieuw uitvinden en zich laten inspireren door ingrediënten van kleinschalige producenten. Hier geniet je de hele dag door van lekkere maaltijden met een glas wijn of cocktail erbij.
Wat eet je?
Eén blik op het menu en je ziet meteen hoe de chef zich heeft laten inspireren door regionale producten. Voorbeeldgerechten zijn zelfgemaakte pasta met paddenstoelen en truffelolie, risotto met pompoenpuree en zalmfilet met sinaasappel en roze peper.
Waar?
Piroliki_restaurant, Noah Athens, Gods restaurant, cherchez la femme, Zampanó, Nālu
4) Fine dining in Athene
De culinaire revolutie gaat nog een stap verder in de culinaire wereld van Athene. Bekroonde chefs en restaurants worden elk jaar talrijker en krijgen zelfs Michelinsterren. Wat ze gemeen hebben is dat ze zorgvuldig geselecteerde lokale producten (met de nadruk op farm-to-table) en de hoogste standaarden in culinaire technieken gebruiken. De gerechten zijn gericht op de Griekse en mediterrane keuken, met goede vis- en vleesgerechten. Maar het beste ingrediënt is vaak de locatie - misschien het uitzicht op de verlichte Akropolis vanaf het dakterras van een hotel of restaurant of de zon die ondergaat aan de kust.
Wat eet je?
De gerechten zijn even gevarieerd als verfijnd. Enkele hoogtepunten van het menu zijn: tonijnfilet met wilde groenten, Wagyu filet met gesauteerde champignons, Allumette aardappelen en Mavrodafni wijnsaus; coquilles 'a la polita' met aardpeerchips en wortelpuree of langoustines met eucalyptus, tapioca en radijs.
Waar?
Ctc restaurant, Malconi’s, 7 Food Sins, Matsuhisa Athens, Feedel Urban Gastronomy, Ventiri Grill House, Ithaki Restaurant, Varoulko Seaside
5) Vis en zeevruchten in Athene
Je vergeet gemakkelijk dat Athene aan zee ligt. Voor de Atheense keuken betekent dit dat de zeevruchten rechtstreeks uit de Saronische Golf of de Cycladen komen. Er zijn tal van mogelijkheden, van toprestaurants (sommige met Michelinsterren) tot familie taverna’s die al tientallen jaren bestaan en een eilandgevoel uitstralen. Er is zelfs een trend om viswinkels om te vormen tot visrestaurants. Verser dan dat kan niet!
Wat eet je?
Klassieke keuzes zijn gebakken of gegrilde rode mul, sardines en inktvis, maar ook gegrilde zeebaars, zeebrasem of tandbaars. Octopus kan worden gegrild, gemarineerd met azijn of gestoofd. Je proeft er gestoomde mosselen en krabsalade. Er is ook een ruime keuze aan rijst- en pastagerechten, zoals garnalenspaghetti.
Waar je ook gaat, vergeet niet een ouzo of tsipouro te bestellen, of een Griekse wijn die perfect bij je maaltijd past.
Waar?
Scorpina Real SeaFood, Agora Riviera Restaurant, Psipsina, Aiolou 68, Papaioannou Fish Restaurant, Akrovoli, Balcony cyclades, Labros Restaurant
6) Vegetarisch & veganistisch in Athene
De Griekse keuken - en de mediterrane keuken in het algemeen - is gemaakt voor vegetariërs en veganisten, met de nadruk op seizoensgroenten en extra vergine olijfolie. Er zijn dus tal van opties in taverna's en restaurants, waaronder salades, peulvruchten en dipsauzen, maar ook hartige plantaardige gerechten die typisch zijn voor de Griekse thuiskeuken. Veganistische opties staan meestal op de menu's aangegeven (vooral in de moderne restaurants). Als je in een traditionele taverna bent, is het de moeite waard om het de ober te vragen, want de Griekse keuken gebruikt veel ingrediënten zoals kaas, yoghurt en honing.Wat eet je?
Naast de vele plantaardige gerechten in Griekse restaurants en taverna's is er een groeiend aantal uitsluitend veganistische restaurants in Athene. Je vindt er Griekse klassiekers in een nieuw jasje met inventieve vervangende ingrediënten, zoals moussaka met gehakt van rode linzen en een bechamelsaus van amandelmelk en bloemkool. Of misschien laat je je verleiden door een risotto met quinoa, champignons, spinazie, pinda's, truffelolie en cashew 'parmezaan' of een plantaardige burger?
Lime bistro, Yi Athens, Veganaki, Avocado Athens, Vegan Beat Athens, Peas, Cookoomela Grill
Waar?
OP CITYTRIP NAAR ATHENE?
CONTACTEER ONS VOOR MEER INFORMATIE!
Stuur een mailtje naar info@caractere.be of bel +32 (0)53 63 00 77.
Meer info op www.visitgreece.gr