De Karersee/Lago di Carezza
We delen in deze blog graag het verhaal van de Karersee, een meer in Zuid-Tirol.
Ken jij de Karersee al en wil je liever meer weten over Zuid-Tirol in het algemeen? Lees dan ook zeker ons artikel over de vooroordelen over Zuid-Tirol.
Alvast even wegdromen van kleinschalige charmehotels voor je verder leest? Bekijk dan zeker eens onze boetiekhotels in Zuid-Tirol.
Ligging Karersee
De Karersee is een subliem bergmeer in het Italiaanse Zuid-Tirol.
Niet enkel de Karersee zelf is magnifiek, in dit geval is ook de weg hiernaartoe meer dan indrukwekkend. Het meer begint namelijk aan het einde van het Eggental, een vallei waardoor de imposante Dolomietenweg loopt.
Deze weg van maar liefst 110 kilometer lang wordt gezien als een van de mooiste routes die door de Alpen loopt. Deze weg neemt je naast de Karersee ook mee langs de gekende berggroepen van de Dolomieten, waaronder Sella, Latemar en Rosengarten.
Verschillende namen
Het meer draagt verschillende namen. Zo wordt naast Karersee ook vaak Lago di Carezza gebruikt of Lec de Ergobando.
Na WOI werd het stukje Zuid-Tirol door Italië geannexeerd van Oostenrijk. Het Oostenrijkse verleden merk je vandaag nog altijd aan de Duitse taal die in deze regio van meer dan de helft van de bevolking de moedertaal is. Dat verklaart ook ineens waarom de naam Karersee de vaakst voorkomende term is.
Het spreekt voor zich dat in deze regio ook Italiaans wordt gesproken. Hieraan dankt het meer de elegante naam Lago di Carezza.
Tot slot, spreekt een kleine minderheid ook Ladinisch, een Romaanse taal die nauw verwant is aan het Reto-Romaans. In deze taal noemt men het meer Lec de Ergobando.
Omhelsd en gevoed door de natuur
Het meer, met zijn groene water zo helder als kristal, ligt in een uniek decor dat enerzijds wordt gevormd door naaldbomen zo ver als het oog reikt en anderzijds door de bergtoppen van het Latemargebergte.
Het meer wordt voornamelijk gevoed door ondergrondse bronnen, maar ook sneeuw heeft een belangrijke invloed op het waterpeil van Lago di Carezza. Als in de lente de sneeuw uit de bergen smelt, dan voegt dat water zich bij het meer. Als je het meer op zijn grootst wil zien, dan bezoek je de Karersee ook het best in de lente.
Na de lente zakt het waterpeil langzaam tot het een dieptepunt bereikt in oktober. In de winter vriest het meer dan zelfs volledig dicht.
Zoals blijkt uit de bovenstaande voorbeelden, is de grootte van de Karersee sterk afhankelijk van het seizoen.
Meer inspiratie opdoen?
Wil je graag nog meer weten over Zuid-Tirol? Lees dan zeker eens ons blogbericht over de vooroordelen over Zuid-Tirol.
Droom jij liever al even weg aan de hand van charmante hotels? Ontdek dan hier onze prachtige boetiekhotels in Zuid-Tirol.