De negen eilanden van de Azoren
De negen eilanden van de Azoren, elk met hun eigen specialiteiten.
De eilanden zijn allemaal vulkanisch van origine. Ze zijn onderverdeeld in drie geografische groepen: de oostelijke groep bestaande uit Santa Maria en São Miguel, de centrale groep bestaande uit Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial, en de westelijke groep, bestaande uit Corvo en Flores. Samen met de eilanden van Kaapverdië, Madeira en de Canarische eilanden behoren deze eilanden tot Macronesië, wat de gelukzalige eilanden betekent. Iets dat van toepassing is zowel voor de inwoners als de mensen die de eilanden bezoeken. Ontdek jouw favoriet in dit artikel.
Santa Maria
Met een leeftijd van zo'n 8 miljoen jaar is Santa Maria het oudste eiland van de Azoren. Het 'Eiland van de Zon' is ook ineens het oostelijkste eiland van de Azoren. Absolute musts op dit eiland zijn de unieke witte stranden en natuurreservaten zoals die van Recreio das Fontinhas, Valverde en Mata do Alto.
São Miguel
Een van de bekendste eilanden van de Azoren waar je onder meer de enige theeplantages van Europa aantreft. De grote variëteit aan bezienswaardigheden en activiteiten maakt dit een van de aantrekkelijkste bestemmingen van de eilandengroep.
Hier tref je ook het bekende Lagoa das Sete Cidades, Lagoa do Fogo en Furnas aan. Die eerstgenoemde behoort trouwens tot een van de Zeven Natuurwonderen van Portugal.
Terceira
Oorspronkelijk heette dit eiland Christuseiland. Op dit eiland ligt Angra do Heroísmo, de eerste stad van Portugal om benoemd te worden tot Unesco-werelderfgoed. Het eiland is een cultureel mekka met talloze concerten, voorstellingen en tentoonstellingen die er regelmatig worden georganiseerd. Daarnaast tref je ook hier wonderbaarlijke landschappen aan in het grootste laurierwoud van de Azoren en in Algar do Carvão bezoek je een geosite van internationaal belang.
Graciosa
Sinds 2007 maakt dit eiland deel uit van Unesco's Internationaal Netwerk van Biosfeerreservaten. Het eiland is gekend voor het twintigtal typische windmolentjes die het eiland sieren. Ze zijn het perfecte voorbeeld van het belang van graanproductie op het eiland. Graciosa is het minst heuvelachtige eiland en daarbij ook nog eens het vruchtbaarste, waardoor hier veel aan land- en wijbouw wordt gedaan. Als je hier bent, moet je zeker eens de typische Andaia-likeur proeven. Die wordt gemaakt door rode wijn gemaakt van lokale druiven te destilleren.
São Jorge
Hiervandaan komt de wereldwijd geliefde São Jorge-kaas, die er mogelijks zelfs al wordt gemaakt sinds de kolonisatie van het eiland in de 15e eeuw. São Jorge wordt vaak gezien als een van de beste kazen ter wereld en is ook sinds 1991 beschermd als keurmerk. Algemeen gezien is de lokale keuken een van de grootste troeven van het eiland, met traditionele comfort food die je meenemen op een reis terug in de tijd. Nog een specialiteit van dit eilandje: de gastvrije inwoners.
Pico
De hoogste piek van Portugal, de Pico-berg van 2350 meter hoog, is de bekendste bezienswaardigheid op dit eiland. De berg is al sinds 1982 bescherm als natuurreservaat. Een andere must op dit eiland is de door Unesco beschermde wijngaarden. Niet enkel omdat ze er ronduit subliem uitzien, maar ook omdat je er ook de uitmuntende wijnen kunt proeven.
Faial
Op slechts 6 km van Pico ligt Faial. Op dit eiland ligt een van de drukste en bekendste jachthavens ter wereld, de Marina da Horta. In het Capelinhos Volcano Interpretation Centre herbeleef je een van de best gedocumenteerde vulkaanuitbarstingen ter wereld, die in september 1957 plaats vond en die maar liefst 13 maanden duurde. Daarnaast is ook het Faial Nature Park de moeite. Met dit natuurpark wil Faial inzetten op conservatie en het duurzaam gebruik van natuurlijke grondstoffen, waardoor bio- en geodiversiteit beschermd en bewaard blijven voor toekomstige generaties.
Corvo
Het kleinste eilandje van de Azoren met slechts 465 inwoners. Het eiland ligt op een vulkaan die zo'n 730.000 jaar geleden begon te rijzen vanuit de zee. Die vulkaan was waarschijnlijk bijna 1.000 meter hoog, voordat die instortte zo'n 430.000 jaar terug. Vandaag vind je hier een enorme vulkaankrater terug met daarin ook het Caldeira-meer, een van de beste plaatsen op de Azoren om vogels te spotten.
Flores
Het meest westelijke punt van het Europese continent. Dit is letterlijk de laatste plaats binnen Europa waar de zon ondergaat. In 2009 werd ook dit eiland toegevoegd aan Unesco's Internationaal Netwerk van Biosfeerreservaten vanwege de overvloed aan oorspronkelijke bossen, unieke kliffen en omliggende zeegebieden. Het grootste deel van het eiland is trouwens bedekt met hortensia's. Prachtig!
Welk eiland is jouw favoriet?
Bespreek het met onze expert Portugal.
Bel (0)53 60 56 95 of mail dorien.w@caractere.be.
Ontdek onze beleefreis en onze hotels op de Azoren.