Deze 5 kersttradities in Zuid-Europa kende je nog niet
De temperaturen wagen zich al even onder het vriespunt en de dagen zijn bijna op hun kortst. De dennenboom is nu overal versierd en lichtjes flikkeren gezellig in de duisternis. Kerstmis is in aantocht! Dit feest wordt echter niet overal op dezelfde manier gevierd. Kende je deze 5 bijzondere kersttradities in Zuid-Europa al?
1. Ondergrondse kabouters in Griekenland
In Griekenland gelooft men dat tijdens de kerstperiode de ondergrondse kabouters, de zogenaamde 'Kallikantzaros' door deuren en schoorstenen naar binnen komen en het hele huis overhoop halen, de melk zuur maken en ervoor zorgen dat de haard niet meer brandt. Om zich voor deze enge wezens te beschermen, schildert men o.a. een zwart kruis op de deur en verbrandt men oude schoenen in de open haard.
2. Dertien desserts in de Provence
In het zuiden van Frankrijk wordt een kerstdiner traditioneel afgesloten met dertien desserts, wat verwijst naar Jezus en zijn twaalf apostelen. Men geniet er vooral van gedroogd en gekonfijt fruit, noten en andere zoetigheden. Bij het eten van de mandarijn mag iedereen een wens doen.
3. Een speciale kerstman in Baskenland
In het Spaanse Baskenland en de provincie Navarra komt tijdens de kerstperiode niet de Kerstman, maar Olentzero langs. Deze traditie is ouder dan Kerstmis en heeft te maken met de winterzonnewende. Olentzero is een vriendelijke figuur, vaak afgebeeld met een Baskische baret, boerenkleding en traditionele schoenen. Op kerstavond worden afbeeldingen van Olentzero op een stoel door de straten rondgedragen.
4. Kerstgrot op Sicilië
In Italië is men sowieso gek op kerststallen, maar in het Siciliaanse dorp Custonaci gaat men nog een stapje verder. In de grotten van Mangiapane organiseert men jaarlijks een enorme levende kerststal, waaraan maar liefst 160 mensen deelnemen. Zij beelden samen scènes uit uit de Bijbel, maar ook oude ambachten en gebruiken komen aan bod.
5. Een bijzondere boomstronk in Catalonië
De prijs voor meest aparte kerstgebruik gaat zonder twijfel naar Tió de Nadal, een karakter uit de Catalaanse mythologie. Oorspronkelijk was het een stuk brandhout dat bedankt werd voor de warmte die het aan het huis gaf, tegenwoordig is het een boomstammetje dat versierd wordt met pootjes en een gezicht. In de aanloop naar Kerstmis geven kinderen het elke dag te eten en bedekken het met een dekentje, in afwachting van snoepgoed en klein speelgoed.