Lekkere gerechten uit de Alentejo
De Portugese keuken is zo rijk aan fantastische gerechten, dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Maar met dank aan visit Portugal, de Portugese toeristische dienst, konden wij toch enkele topgerechtjes voor jou verzamelen. In dit artikel: het allerbeste uit de Alentejo.
Bifanas
Deze heerlijke kleine snack bestaat uit een typisch Portugees broodje warm vlees en is afkomstig uit Vendas Novas.
Ingrediënten
- dunne varkensschnitzels (zonder paneermeel)
- knoflook
- peper en zout
- paprikapoeder
- laurier
- droge witte wijn
- azijn
- boter
- broodje
Voorbereiding
- Sla de lapjes zo dun mogelijk met een vleeshamer.
- Kruid deze lapjes met peper en zout, knoflook, paprikapoeder en een in stukjes getrokken laurierblad.
- Giet hier een flinke scheut wijn en azijn over naar smaak en laat dit een paar uur intrekken.
Bereiding
- Smelt boter in een pan en bak het vlees aan beide zijden op hoog vuur. Doe dit zonder knoflook of laurier. Gezien de geringe dikte van het vlees, duurt dit niet zo lang. Tip: maak je meerdere lapjes klaar? Bak ze dan allemaal in dezelfde pan zodat alle smaken goed benut worden. Voeg telkens wat extra boter toe.
- Als alle lapjes gebakken zijn, voeg je een scheutje wijn toe om zo een soort sausje te bekomen. Leg op een broodje en klaar!
Recept: Saudades de Portugal
Gaspacho à Alentejana
Hoewel veel van de ingrediënten hetzelfde zijn, is er toch een groot verschil tussen de Portugese gaspacho en de bekendere Spaanse gazpacho. Het is een lichte soep die ideaal is als lichte lunch.
Ingrediënten voor 4 porties:
- 400 gr rijpe tomaten
- 2 eetlepels olijfolie extra vièrge
- 2 eetlepels wijnazijn
- 1 ui
- 1 eetlepel oregano
- 150 gr groene paprika
- 150 gr komkommer
- 1,5 l koud water
- 150 gr brood
- 3 teentjes knoflook
- 60 gr zwarte olijven
- peper & zout
- verse koriander
- Pel de look en doe in een vijzel met wat zout en pulp van 1 tomaat. Stampt dit alles fijn tot je een vloeibare pasta verkrijgt.
- Zet de kom waaruit je de gaspacho zal eten klaar en giet er wat van de gemaakte pasta in. Besprenkel vervolgens met 1 eetlepel olijfolie, azijn en bestrooi met wat oregano.
- Schil de tomaten en maak er met behulp van een keukenrobot of blender een puree van. Schenk het bij de kommetjes.
- Was de paprika en snij hem in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de ui en komkommer. Meng de groenten wat door elkaar en voeg ze bij de kommetjes. Doe daar vervolgens wat koud water bij.
- Snij het brood in dunne plakjes en verkruimel boven je kommetjes.
- Werk af met peper, zout en koriander
- Klaar! Bom apetite!
Recept: Saudades de Portugal