Het lekkerste van Lissabon
De Portugese keuken is zo rijk aan fantastische gerechten, dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Maar met dank aan visit Portugal, de Portugese toeristische dienst, konden wij toch enkele topgerechtjes voor jou verzamelen. In dit artikel: het lekkerste van Lissabon!
Peixinhos da Horta
Dit vegetarische gerecht bestaat uit gefrituurde groenten in een krokant jasje.
Leuk weetje: de Japanse tempura is op dit gerecht gebaseerd. De jezuïeten introduceerden tijdens de 16e eeuw dit gerecht in Japan, een recept dat zodanig in de smaak viel dat tempura eruit ontstaan is!
Ingrediënten
- 250 g sperziebonen
- 250 g bloem
- 1 kopje koud water
- 1 ei
- 1 snufje bakpoeder
- peper & zout
- zonnebloemolie
Bereiding
- Kook de boontjes al dente in een pot water met een snuifje bakpoeder.
- Als de boontjes gaar zijn, leg ze dan op een bord en laat afkoelen.
- Doe de bloem, het kopje water en ei in een kom en mix tot je een samenhangend beslag bekomt.
- Kruid het beslag bij met peper en zout.
- Doe flink wat olie in de pan en verhit op middelhoog vuur.
- Haal de boontjes door het beslag en bak in drie minuten knapperig en gaar.
- Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal deze stap en stap 6 tot alle boontjes klaar zijn.
Recept: Saudades de Portugal
Bacalhau à Brás
Dit recept zou uitgevonden zijn door meneer Brás, de eigenaar van een taverne in Bairro Alto in Lissabon.
Ingrediënten voor 2 personen
- 350 à 400 g klipvis (= gezouten kabeljauw), of kan met kabeljauw als je meer zout gebruikt.
- 1 zakje batata palha van ongeveer 175 gram (soort aardappelsliertjes) Kan je online kopen.
- 1 grote uit
- 2 teentjes knoflook
- 5 eieren
- zwarte olijven
- olijfolie
- peper en indien je gewone kabeljauw gebruikt ook zout
- peterselie
Bereiding
- Leg de vis in een pan, zet die op het vuur en giet er koud water bij totdat de vis volledig onder staat.
- Breng het aan de kook en laat 20 minuten doorkoken.
- Giet je vis af en herhaal dit nog twee keer. (Dus ook weer koud water aan de kook brengen en water afgieten.)
- Na de laatste keer afgieten kan je de vis een beetje uit elkaar trekken met een vork. Niet te veel, anders heb je maar heel kleine stukjes vis over.
- Snipper de ui en laat die fruiten in wat olijfolie tot hij glazig is.
- Voeg de look daaraan toe en laat even mee garen.
- Klop ondertussen de eitjes los.
- Van zodra de ui glazig is, voeg je de bacalhau toe. Indien je kabeljauw gebruikt, bak die dan even lichtjes gaar en trek die wat uit elkaar en voeg dat toe.
- Vermeng alles voorzichtig en roer je batatas erdoor.
- Voeg peper toe en een snuifje zout eventueel.
- Als alles redelijk gemixt is, voeg dan je eieren toe en blijf voorzichtig omscheppen, totdat alles is gestold.
- Garneer met zwarte olijven en peterselie. Eventueel wat citroen erbij voor de liefhebbers.
Recept: Saudades de Portugal