Het lekkerste van Portugal deel 1
De Portugese keuken is zo rijk aan fantastische gerechten, dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Maar met dank aan visit Portugal, de Portugese toeristische dienst, konden wij toch enkele topgerechtjes voor jou verzamelen. In dit artikel: het beste uit Porto, Noord-Portugal en Centro de Portugal.
Specialiteit Noord-Portugal
Caldo Verde: een overheerlijke soep gemaakt van kool.
Ingrediënten
- 700 gram aardappelen
- 400 gram boerenkool
- 1 bouillonblokje groenten
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 chouriço (Portugese Chorizo)
- peper & zout
Bereiding
- Zet 1,5 liter water op het vuur.
- Schil de aardappelen en snij ze in blokjes en snij de boerenkool zo fijn mogelijk (best in sliertjes).
- Fruit de gesnipperde ui samen met de geperste knoflook totdat de ui glazig is.
- Voeg de aardappelen toe aan het kokende water samen met een flinke scheut olijfolie, het bouillonblokje en de chouriço in zijn geheel.
- Zodra de aardappelen gaar zijn, haal je de chouriço uit de pot en laat je die even afkoelen aan de kant.
- Voeg de ui en knoflook toe, alsook peper en zout naar smaak, en pureer het geheel zodat er geen stukjes aardappel meer in zitten en zodat er een egale massa ontstaat.
- Voeg de fijn gesneden boerenkool toe en laat het geheel nog zo'n 10 minuten koken.
- Snijd de chouriço in de tussentijd in plakjes en voeg toe als de soep klaar is.
- Werk af met een scheutje olijfolie en dien op.
Recept: Saudades de Portugal
Specialiteit Porto
Francesinha: Een typisch gerecht van Porto is de “Francesinha”, een sandwich met ham, worst en vlees overgoten met een heerlijke saus.
Ingrediënten
Voor de saus (voor 2 personen)
- blikje bier
- kippenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel boter
- 1 klein glaasje portwijn
- 1 eetlepel Maizena
- 2 eetlepels tomatenpuree
- half glas melk
- chilipeper naar smaak
Voor de sandwich
- 2 sneetjes casinobrood (liefst dik gesneden)
- 2 plakken ham
- 4 plakken kaas
- 1 chipolataworst
- 1 chouriço
- 1 biefstuk
- 1 ei
- zout & peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
Saus
- Begin met de saus. Zet een steelpan op het vuur en giet hier de bouillon en het bier in. Meng goed.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de melk en maizena.
- Vanaf dat het begint te koken, zet je het vuur lager en laat je het zo'n vijf minuutjes sudderen. Roer af en toe nog eens door.
- Mix de melk en maizena in een kopje en voeg dat dan toe aan de mix in je steelpan.
- Blijf roeren tot de saus verdikt.
- Haal de laurierblaadjes eruit en pureer eventueel met een staafmixer.
- Proef de saus om zeker te zijn dat de alcohol verdampt is. Zoniet, laat dan nog langer sudderen. Let wel op dat je saus niet te dik wordt.
- Haal je pan van het vuur en laat rusten terwijl je de sandwich maakt.
Vlees en ei
- Snij de worsten in de lengte doormidden en grill ze.
- Snij de biefstuk zo dun mogelijk in plakjes, breng op smaak met peper en zout en grill kort.
- Bak je ei, net niet helemaal gaar.
Sandwich: bak je brood in een pan of eet het gewoon zo.
- Leg een boterham op een bord en leg hier een plak ham op, daarna biefstuk, worst en dan als laatste de chouriço. Daar gaat dan nog een boterham op.
- Werk af met een gebakken ei en bedek volledig met kaas.
- Giet er saus over en plaats in de oven zodat de kaas mooi smelt.
- Serveer eventueel met frietjes en een biertje.
Recept: Saudades de Portugal
Specialiteit Centro de Portugal
Bacalhau com broa
Ingrediënten
- 1/2 à 1 stuk bacalhau (klipvis/gezouten gedroogde kabeljauw) per persoon
- krieltjes
- 250 ml melk
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- broa de Milho (of een ander soort brood)
- 1/2 citroen
- peterselie
- olijfolie
- zwarte peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de melk met het citroensap en breng op smaak met peper.
- Leg de bacalhau in het mengsel en laat minstens een uur marineren.
- Was de ongeschilde aardappelen goed en kook ze in gezouten water gedurende 15 minuten.
- Snij ondertussen de uien in halve manen.
- Leg deze op de bodem van de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Hier kan je eventueel ook nog enkele reepjes rode paprika toevoegen.
- Haal de vis uit de marinade, plaats op de uien en besprenkel opnieuw met wat olijfolie.
- Bak dit 15 tot 20 minuten.
- Snij ondertussen de korsten van het brood en verkruimel het binnenste.
- Hak de peterselie fijn en pers de knoflook.
- Meng dit goed met de broodkruimels. Voeg hier ook nog een hete lepel olijfolie uit je ovenschaal aan toe.
- Meng goed, tot het een plakkerige massa wordt, en zet even apart.
- Giet de aardappelen af en druk ze lichtjes aan, zodat ze net openbarsten.
- Als de uien zacht zijn, leg je de aardappelen erbij en verdeel je het kruimelmengsel over de bacalhau en de aardappelen.
- Besprenkel met olijfolie en plaats het opnieuw in de oven.
- Zodra het bovenste laagje bruin en krokant is, kan je het opdienen!
- Serveer eventueel nog met een lekkere salade.
Recept: Saudades de Portugal
Specialiteit van Ovar in Centro de Portugal
Pão de Ló
Ingrediënten
- 60 gram bloem
- 2 eieren
- 11 eierdooiers
- 190 gram suiker
- eventueel rasp van een kleine citroen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Scheid de eieren en doe de dooiers in een ruime kom.
- Voeg hier ook twee volledige eitjes aan toe en voeg de suiker toe.
- Mix dit vijf à tien minuten tot luchtig, schuimig mengsel bekomt.
- Rasp de citroen en snij het rasp vervolgens zo klein mogelijk (zodat je geen sliertje in je cake hebt). De citroen is optioneel, maar het vermindert de eiersmaak wat. Voeg dus eventueel citroen toe aan het mengsel en mix het rustig door.
- Blijf mixen en voeg geleidelijk aan de gezeefde bloem toe.
- Pak een ronde springvorm en bekleed met bakpapier.
- Bestuif lichtjes met bloem of vet de vorm wat in.
- Giet je mengsel in de bakvorm en zet in het midden van de oven.
- De cake moet zo'n 20 à 25 minuten in de oven. Het midden moet nog vochtig blijven en de cake gaart nog even door nadat hij uit de oven wordt gehaald, dus laat de cake niet te lang in de oven.
Recept: Saudades de Portugal