Speciale kersttradities in Europa
December is een van de meest magische maanden van het jaar waarbij we aftellen naar Kerstmis. Veel mensen gaan ervan uit dat Kerstmis op dezelfde manier gevierd wordt in Europa, maar niets is minder waar. Elk land heeft zijn eigen tradities en gewoontes. Ontdek hier 5 kersttradities die je misschien nog niet kende.
Italië
In Italië brengt de kerstheks ‘La Befana’ cadeautjes bij kinderen op Driekoningen. Het is een figuur uit de Italiaanse folklore. Goede kinderen krijgen snoep en stoute kinderen krijgen donker snoep dat lijkt op steenkool. Net zoals wij bij Sinterklaas ons schoentje zetten, zetten ze in Italië een glas wijn en een maaltijd klaar voor de heks.
Eén van de legendes zegt dat de drie wijzen aan haar de weg vroegen naar Jezus Christus. Ze kende de weg niet maar bood hen een slaapplaats aan. De dag erna vroegen ze haar of ze mee ging op hun reis maar ze sloeg het aanbod af. Ze kreeg spijt en ging zelf op zoek naar de drie wijzen en Jezus. Ze heeft ze nooit meer gevonden en is nu nog steeds op zoek.
Catalonië
In Catalonië, één van de mooie regio’s in Spanje, hebben ze een unieke kersttraditie. Hierbij draait alles rond een centraal figuur: de Caga Tió. Het is een boomstam die versierd wordt met pootjes en een gezicht. Kinderen geven hem een deken en elke dag te eten. Op kerst wordt het uiteinde van de stam voor de haard gezet of wordt erop geslagen zodat er cadeautjes uitkomen zoals snoepgoed en klein speelgoed.
Spanje
Een andere gekke traditie in Spanje, is op Oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht wordt er een druif gegeten, waarvan in totaal 12 druiven. Enkele wijnbouwers bedachten dit om zo van hun overtollige druiven af te komen.
Griekenland
In Griekenland geloofden ze vroeger in ‘Kallikantzaros’. Dat zijn wezens die van 25 december tot 6 januari ronddwalen en voor verschillende problemen zorgen. Zo komen ze door de deuren of schoorsteen binnen en zorgen ze voor de haard die niet goed brandt, de melk die zuur wordt en halen ze alles overhoop. Op sommige plaatsen schilderen ze nog steeds een zwart kruis op hun gevel als bescherming.
Frankrijk
In de Provence sluiten ze hun kerstdiner af met 13 verschillende kerstdesserts. Dat getal staat symbool voor Jezus en zijn twaalf apostelen. De desserts bestaan uit gedroogd en gekonfijt fruit, noten en andere zoetigheden. Tot slot mag iedereen een wens doen bij het eten van een mandarijn.