Een kleine trip doorheen de Italiaanse muziekgeschiedenis
We verzamelden enkele Italiaanse hits waarachter een bijzonder verhaal schuilgaat. Want met muziek haal je onmiddellijk die Italiaanse sfeer in huis. Zet het volume alvast een tikkeltje hoger en geniet van volgende Italiaanse muzikale klassiekers.
1) Domenico Modugno – Volare (1958)
‘Volare’ of ‘Nel blu dipinto di blu’ is ongetwijfeld een van de grootste Italiaanse hits aller tijden. Modugno bezingt in het lied de liefde voor een vrouw waarvan de ogen “blauw zijn als een met sterren bezaaide hemel” en waarvan de stem “lijkt op zoete muziek”. De blauwe draad doorheen het lied verwijst echter niet enkel naar de blauwe ogen van de vrouw, maar ook naar de azuurblauwe zee van Puglia. Modugno werd immers geboren in Polignano a Mare, een pittoresk kuststadje in het zuiden van Italië, waar vandaag nog steeds een metershoog standbeeld staat van deze held.
2) Gigliola Cinquetti – Non ho l’età (1964)
Dit iconische nummer leverde Cinquetti de eindoverwinning op van het Eurovisiesongfestival in 1964 en bovendien een verkoop van meer dan 20 miljoen platen wereldwijd. Toch had het geen haar gescheeld of er was geen sprake van deze hit. Eigenlijk was het tegen haar zin dat Cinquetti het nummer bracht voor het Europese publiek. Non ho l’età (letterlijk: Ik ben te jong) gaat immers over een meisje dat niet oud genoeg is om van een man te houden en een romantische liefde mee te beleven. Cinquetti, op dat ogenblik zelf pas zestien, voelde de revolutionaire ideeën van ’68 al in de lucht hangen en ging helemaal niet akkoord met de conservatieve en nogal paternalistische visie op liefde die in het lied wordt voorgesteld. Gelukkig kon ze overtuigd worden, anders had een van de grootste Italiaanse hits zelfs nooit bestaan…
3) Umberto Tozzi – Gloria (1979)
Ook dit cultnummer uit de jaren 70 kan elke Italiaan (en daarmee vele anderen buiten Italië) mee neuriën. Enkele factoren zorgden voor het immense succes van het nummer. Zo speelt de tekst van het lied met de dubbele betekenis van ‘gloria’: is dit de naam van een vrouw waarop de zanger passioneel verliefd is of verwijst dit eerder als concept naar de afwezigheid van succes en euforie wanneer de vrouw niet aanwezig is? Ook de melodie laat je gedurende de hele dag niet meer los. Internationaal brak het nummer ook door toen het gebruikt werd in de musicalfilm Flashdance uit 1983. Glo-ria, glo-ri-a…
4) Franco Battiato & Alice – I treni di Tozeur (1984)
In deze klassieker bezingen Battiato en Alice de treinen die zich begeven naar het door een zoutmeer omgeven oasedorpje Tozeur in Tunesië, op de grens met Algerije. De treinverbinding werd speciaal aangelegd voor de koning van Tunesië om in stijl naar zijn winterpaleis in Tozeur te kunnen reizen en vooral ook om indruk te maken op buitenlandse vorsten. In dit lied is de treinverbinding vooral een symbool van de extravagante levensstijl van de koning, die in schril contrast staat met de arme Tunesische bevolking. Het nummer is dan ook vooral een pleidooi om terug te keren naar een tijd waar alles trager gaat, waar alles eenvoudiger en authentieker is.
5) Laura Pausini – La Solitudine (1993)
In de jaren ’90 vergaart de tot dan toe onbekende Laura Pausini van de ene dag op de andere een enorme populariteit. In La Solitudine (De eenzaamheid) zingt Pausini in de eerste persoon over een adolescente vrouw die zich afvraagt wat het nut nog is van de alledaagse activiteiten (studeren, naar school gaan) nu haar grote liefde, Marco, naar een andere stad is verhuisd. Ondanks de nogal sentimentele inslag van het nummer wordt het een overdonderend succes: niet alleen in Italië, maar ook in België belandt het nummer bovenaan de hitlijsten.
6) Tiziano Ferro – Per dirti ciao! (2012)
Tiziano Ferro is een van de populairste hedendaagse Italiaanse artiesten die wereldwijd probleemloos de grootste stadia vult. In 2012 wist hij met ‘Per dirti ciao’ een gevoelige snaar te raken, want laat je vooral niet misleiden door het nogal vrolijk klinkend refrein. Het nummer gaat niet zomaar over een frivole begroeting. Ferro schreef dit lied naar aanleiding van een brief die hij kreeg van een jonge weduwe die hem liet weten hoe Ferro’s muziek haar troost bood bij het verlies van haar man. In het refrein zingt Ferro over een traan die bij haar overleden man terugkeert om hem nog een laatste keer met een ‘ciao’ te begroeten. Of hoe uit verdriet ook schoonheid kan voortvloeien…
Italië reizen
Zin gekregen om naar Italië te vertrekken? Ontdek onze hotels en rondreizen in Italië hier!