Eilandhoppen aan de hand van wijn
Vakantieherinneringen roepen vaak specifieke geuren en smaken op. Die gegrilde vis recht uit zee, op dat ene terrasje aan de Kroatische kust, voetjes in het zand, turend naar de vlakke zeespiegel. Of dat verfrissende glas rosé, op dat idyllische pleintje, in de schaduw van een middeleeuwse klokkentoren, tussen het geroezemoes van het volk, tijdens het Italiaanse ora dell'aperitivo. Droom alvast weg met een glas wijn in de hand, gemaakt op een zonovergoten bestemming en maak stilaan plannen voor je volgende reis.....
Wist je dat bijna al onze Caractèrebestemmingen wel een eiland hebben waar wijn wordt gemaakt? Laat je even meevoeren op een eilandtrip doorheen onze bestemmingen, met uitzondering van Slovenië en Montenegro, die ondanks dat ze fantastische wijnen maken, geen echte eilanden hebben.
Portugal
Vaak zijn dit heel karakteristieke en smaakvolle wijnen, afkomstig van een vaak uniek terroir. Het bekendste eiland dat wijn produceert met dezelfde naam is wellicht Madeira. Bij ons staat dit product vooral bekend als ingrediënt voor sauzen, maar wat velen niet weten is dat je, vooral ter plaatse, de meest fantastische, versterkte wijn kunt drinken die je je maar kan inbeelden, van droge tot zoete varianten. Denk aan toetsen van koffie, karamel, geroosterde noten en sinaasappelschil.
Frankrijk
Of heb je ooit al gehoord van de nielluccio- of sciacarellodruif? Deze worden bijna exclusief verbouwd op Corsica en brengen karakteristieke rode wijnen voort.
Spanje & Griekenland
Wat hebben Lanzarote en Santorini met elkaar gemeen op het gebied van wijn? De traditie van wijn maken is op beide eilanden eeuwen oud. Uniek is dat deze wijnstokken nog dateren van voor de phylloxeraperiode (druifluis, een plaag die rond 1900 meer dan 70% van alle wijnstokken in Europa vernietigde) en daardoor soms meer dan 100 jaar oud kunnen zijn. De wijnstokken groeien hier heel laag bij de grond, in een soort 'mandje', om de planten te beschermen tegen de vaak harde zeewind.
Italië
Ook op Sicilië hebben we te maken met vulkanische ondergrond... de Etna! De typische druiven nerello mascalese en nerello cappuccio zorgen voor een enorme kwaliteit in het glas. De Sicilianen durven hun wijn ook wel eens te vergelijken met de bourgondische grand cru’s gemaakt van pinot noir.
Kroatië
Ten slotte is er nog Kroatië: de eilanden waar hier wijn wordt geproduceerd zijn te talrijk om op te noemen. Maar als je alles al geprobeerd hebt en nog inspiratie zoekt voor de komende quarantaineperiode, ga dan eens op zoek naar wijn van Korcula. Hier maakt men wijn van de Posipdruif: ook deze variant is ontsnapt aan de phylloxera door de zanderige bodem waarop ze groeit. Het resultaat is een gebalanceerde, fruitige, aromatische witte wijn, ideaal om je te vergezellen op een zonnige avond op je terras.