Tapasparty!
Mis je ook die gezelligheid van overheerlijke Spaanse tapas te delen? Maak nu een minitapasbar bij je thuis en geniet samen van heerlijke zelfgemaakte tapas. Maak het plaatje helemaal compleet met een zelfgemaakte tinto de verano en genieten maar!
Serranohamkroketjes
Ingrediënten voor 16 stuks:
- 5 plakjes gedroogde ham
- 50g geraspte kaas
- 350ml melk
- 2 eieren
- 60g boter
- 60g bloem
- Paneermeel
- Olie
- Peper
- Zout
Bereiding:
1. Snij de ham heel fijn. Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe. Laat garen op een zacht vuurtje. Blijf roeren en giet geleidelijk de melk erbij tot het een mooie, dikke saus is. Meng er, van het vuur af, de geraspte kaas en de gesnipperde ham door. Laat de kaas smelten in de saus en kruid met peper en zout (niet te veel, de ham is al zout).
2. Stort het mengsel in een ondiepe, ingevette schaal en strijk het oppervlak glad. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
3. Klop de eieren los in een diep bord. Doe paneermeel in een ander diep bord. Maak met behulp van 2 lepels bolletjes van de opgesteven saus. Rol elk bolletje door het paneermeel, schud het teveel eraf en dip het in de eieren. Laat uitlekken en rol weer door het paneermeel.
4. Verspreid de bolletjes over een schaal. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
5. Verwarm de frituurolie tot 170°C en bak er de bolletjes in 2 minuten goudbruin in.
Recept: Libelle Lekker
Patatas Bravas
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500g vastkokende aardappelen (in grote stukken)
- 3 tomaten (in blokjes)
- 1 ui (gesnipperd)
- 3el olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 1 snuifje suiker
- ½ kl piment d'Espelette (soort rode peper)
- 100 ml witte wijn
- peper
- zout
Bereiding:
1. Schil de aardappelen. Snij ze in grote stukken. Spoel ze en dep droog. Breng water aan de kook. Leg de tomaten er 30 seconden in. Pel en ontpit ze. Snij het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui.
2. Verhit olijfolie in een stoofpan. Fruit daarin de ui glazig. Voeg er de aardappelen aan toe, samen met de tomaten, suiker, tomatenpuree en het piment. Overgiet met de witte wijn. Breng op smaak met peper en zout. Laat nog 30 minuten sudderen.
3. Dien warm op.
Recept: Libelle Lekker
Tortilla Rustica
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250g champignons
- 250g peultjes
- 1 rode paprika
- 1 plantje platte peterselie
- 1 plantje bieslook
- 2 aardappelen
- 1 ui
- 175g verse kaas (roomkaas)
- 50g geraspte emmentaler
- 6 eieren
- 1 dl melk
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Voorbereiding (20 min.)
- Snij de champignons in schijfjes.
- Snipper de ui fijn.
- Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij in fijne reepjes.
- Wrijf de ongeschilde aardappelen goed schoon onder koud water en snij in fijne schijfjes.
- Snipper het bieslook en de peterselie fijn en meng on de roomkaas.
Bereiding (15 min. en ongeveer 25 min. in de oven)
1. verwarm de oven voor op 180°C.
2. Klop de eieren los samen met de melk, de kruidenkaas en de emmentaler.
3. Verhit de olijfolie in een grote ovenbestendige pan en stoof de ui, de groenten en de aardappelschijfjes 8 à 10 min. Kruid met peper en zout en giet er het eiermengsel in.
4. Zet de pan ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de eieren gestold zijn.
Recept: boek Veggie Mood
Quesadilla met hummus, feta en avocado
Ingrediënten voor 4 stuks:
- 2 avocado's
- 170 g hummus
- 200 g feta (blok)
- 4 tortillawraps
- 1 handvol walnootpitten
- 1 eetlepel olijfolie
- paprikapoeder
- peper
Voorbereiding (10 min.)
- Snij het vruchtvlees van de avocado's in plakjes.
- Hak de walnootpitten grof (tip: steek ze in een plastic zak en rol erover met een deegrol of glazen fles)
Bereiding (10 min.)
1. Besmeer elke wrap voor de helft met hummus, tot op 1 cm van de rand. Kruid met paprikapoeder en peper.
2. Verdeel er de plakjes avocado over en verkruimel er de feta over. Bestrooi met de grofgehakte walnootpitten. Vouw de wraps in 2.
3. Verhit 1/2 eetlepel olijfolie in een grillpan en voeg 2 wraps toe. Gril aan beide kanten goudbruin. Doe hetzelfde met de overige wraps.
Recept: boek Veggie Mood
Albóndigas (gehaktballetjes in pittige tomatensaus)
Ingrediënten voor 4 personen:
- olijfolie
- ajuinen 2
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 6 tomaten
- enkele takjes tijm
- enkele takjes rozemarijn
- enkele blaadjes laurier
- 400 g gemengd gehakt
- 2 eigelen
- peper
- zout
- 2 koffielepels sambal
- komijnpoeder
- paprikapoeder
- 2dl water
- 3 kleine sjalotten
- Provençaalse kruiden
- 2 bollen mozzarella
- enkele blaadjes basilicum
Bereiding:
1. Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot.
2. Pel de uien en snijd ze grof. Stoof de ui in de olie.
3. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de knoflookpulp bij de uien.
4. Tomateer de uien en look met de tomatenpuree. Laat meebakken.
5. Snijd de tomaten in stukken en doe ze in de kookpot. Voeg de tijm, laurierblaadjes en rozemarijn toe. Roer goed en laat verder stoven onder deksel.
6. Doe het gehakt met de eigelen in een mengkom. Kruid met peper en zout. Doe er de sambal bij. Voeg een snuif komijnpoeder en paprikapoeder toe.
7. Meng het gehakt in de keukenmachine.
8. Doe wat water of witte wijn in de kookpot en laat verder garen onder deksel.
9. Pel de sjalotjes. Snipper ze fijn en meng ze mee onder het gehakt. Kruid met een snuif Provençaalse kruiden.
10. Verwarm een scheut olijfolie in een pan.
11. Rol kleine balletjes van het gehakt. Bak de balletjes rondomrond goudbruin in de pan met olijfolie.
12. Vis de kruiden uit de tomatensaus. Mix en zeef de saus.
13. Snijd de bollen mozzarella in schijfjes. Scheur eventueel nog in kleinere stukken.
14. Verdeel de balletjes over de vuurvaste schaaltjes. Schep er een pollepel saus over. Doe er wat mozzarella bovenop.
15. Gril de balletjes in tomatensaus kort in de oven.
16. Werk af met gesnipperde basilicum
Recept: Dagelijkse Kost
Tapas proeven in Spanje
Van al dat lekkers zin gekregen om tapas te gaan proeven in Spanje zelf? Ontdek hier al onze hotels en rondreizen in Spanje!