Wine not? Madeira

Op Madeira produceren ze heerlijke wijn. Als je rondtrekt op het eiland zal je vooral in het zuiden van het eiland, waar het warmste klimaat heerst, de kleine wijnbouwterrasjes zien. We bespreken kort hoe de huidige madeirawijn ontstaan is en welke verschillende soorten er bestaan. Madeira wijn is verkrijgbaar in zowel droge als zoete stijlen, waarbij specifieke druivensoorten deze smaken bepalen.Madeira kent trouwens heel wat magnifieke gerechten die goed samengaan met een glas madeirawijn. Lees meer over de gastronomie van Madeira.
Doe nog wat inspiratie op met onze boetiekhotels en rondreizen op Madeira.
Inleiding
Madeira wijn is een unieke en versterkte wijn afkomstig van het Portugese eiland Madeira, gelegen in de Atlantische Oceaan. Dit vulkanische eiland heeft een subtropisch klimaat, wat bijdraagt aan de bijzondere smaak van de wijn. Madeira wijn staat bekend om zijn lange houdbaarheid; het kan zelfs voor onbepaalde tijd worden bewaard zonder zijn kwaliteit te verliezen. In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis, productie en de verschillende typen Madeira wijn die dit prachtige eiland te bieden heeft.
Oorsprong van de huidige madeirawijn
De madeirawijn zoals we die nu kennen, is eigenlijk ontstaan onder invloed van de lange zeereizen tijdens de 15e eeuw. Toen de Oost-Indische route onstond, namen veel zeevaarders portwijn mee. Na de lange reis merkten ze dat, onder invloed van de temperatuur en oxidatie, de wijn nog veel lekkerder was geworden.
Eind 18e eeuw, ontdekte men hoe de wijn aan haar unieke smaak kwam. Dat proces werd nagebootst op land door de vaten in kamers te plaatsen waarin er pijpen langs de muur hingen waardoor warme lucht werd geblazen. Dit principe wordt estufa genoemd en hierdoor is de productie van madeirawijn ontstaan.

Vier soorten madeirawijn
Er bestaan verschillende soorten madeirawijn, waarbij de smaak verschilt naar gelang het type druif dat werd gebruikt. Madeira wijn werd oorspronkelijk van vier soorten druiven gemaakt, elk met unieke smaakkarakteristieken.
Een vaak voorkomende soort is de tinta negra mole. Deze soort werd ingevoerd na de druifluisepidemie in 1875. De wijn uit de tinta negra krijgt de benaming dry, medium dry, medium rich of rich naar gelang de smaak. De namen van de wijnen zijn afgeleid van de druivensoorten waar ze van gemaakt zijn, zoals Sercial druif, Verdelho druif, Boal druif en Malvasia druif.
De betere rassen zijn de sercial, verdelho, boal en malvasia. Van de sercial en verdelho maakt men droge en halfdroge wijn, resepctievelijk. Terwijl uit de druivensoort boal halzoete wijnen worden gemaakt en uit de malvasia zoete wijn.
Verder onderscheidt men ook nog volgende soorten madeirawijn:
- Granel: zeer simpel, heeft een korte opslag in grote tanks ondergaan, is soms gezoet en gekleurd met karamel. De soort wordt gemaakt met de tina negra mole en staat bekend als keukenmadeira.
- Rainwater: halfdroge, zachte wijn dat wordt gemaakt van verdelho en tinta negra.
- Finest: soms ook wel 'choice' of 'selected' genoemd. Deze wijn varieert tussen dry, medium dry, medium sweet en sweet. Ook deze wijn komt voort uit de tinta negra-druif. Bovendien is deze soort vaak drie jaar oud.
- Reserve: bestaat voor een groot deel uit tina negra mole en is een blend van verschillende oogstjaren. De gemiddelde leeftijd van die oogstjaren is 5 jaar.
- Special Reserve: Deze soort is hetzelfde als bovenstaande, met uitzondering dat de gemiddelde oogstjaren 10 jaar is.
- Extra Reserve/Exclusive Reserve: Deze wijn wordt meestal gemaakt uit een van de toprassen en de gemiddelde leeftijd van de wijnen die hiervoor werden gebruikt is 15 jaar.
- Frasqueira: dit is de absolute topsoort onder de madeirawijnen. Deze wijn heeft minstens 20 jaar in vaten gerijpt en 2 jaar op fles gelegen. Deze soort bestaat volledig uit een van de topdruivensoorten. Ze zijn afkomstig van één goed oogstjaar.

Conclusie
Madeira is een unieke en versterkte wijn met een rijke geschiedenis en een bijzondere smaak. Met zijn vier typen - dry, medium dry, medium rich en fine rich - is er altijd wel een wijn die je graag drinkt, of je nu op zoek bent naar een droge of zoete wijn. Dankzij zijn lange houdbaarheid en complexe smaak is Madeira wijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een speciale wijn. Dus, als je nog nooit Madeira wijn hebt geprobeerd, is het hoog tijd om dat te doen!
De beste madeira wijn kopen
Het kopen van de beste Madeira wijn kan een uitdaging zijn, maar met enkele tips en tricks kun je de perfecte fles vinden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat Madeira een versterkte wijn is, wat betekent dat hij een hoger alcoholpercentage heeft dan andere wijnen. Let bij het kiezen van een fles op de gebruikte druivensoorten, zoals Sercial, Verdelho, Bual en Malvasia, die elk hun eigen unieke smaakprofiel hebben. De leeftijd van de wijn speelt ook een cruciale rol; oudere wijnen hebben vaak een complexere smaak. Tot slot is het goed om rekening te houden met de prijs, want een goede Madeira wijn kan prijzig zijn, maar is zeker de investering waard.
Wil je nog meer leuke leestips?
Lees meer over de gastronomie van madeira.
Ken jij de toboggans van madeira?
Ontdek ook onze post Wine Not? La Rioja.