Koken met traditie: hoe maak je authentieke pesto alla genovese?
Er gaat niets boven een zelfgemaakte Italiaanse maaltijd met authentieke ingrediënten en smaken. Een klassieker is pesto alla genovese, een eenvoudige maar heerlijke saus op basis van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en extra vergine olijfolie. Deze traditionele pesto komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Ligurië en is al eeuwenlang niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je authentieke pesto alla genovese maakt. Pak je vijzel en stamper en laten we beginnen!
Wat is pesto alla genovese?
Pesto alla genovese is een klassieke Italiaanse saus die zijn oorsprong vindt in de Ligurische regio, meer bepaald in de stad Genua. Hij wordt gemaakt met verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en extra vergine olijfolie. De naam ‘pesto’ komt van het Italiaanse woord ‘pestare’, wat fijnstampen betekent. De ingrediënten worden dan ook op traditionele wijze met een vijzel en stamper tot een romige consistentie gestampt. Deze bereidingswijze is van generatie op generatie doorgegeven en wordt nog steeds veel gebruikt in Italiaanse huishoudens.
De geschiedenis van pesto alla genovese
Pesto heeft een rijke geschiedenis en culturele betekenis in de Italiaanse keuken. Het zou zijn ontstaan in Genua tijdens de Middeleeuwen, toen zeelieden basilicum meebrachten uit India en Azië als natuurlijk middel tegen zeeziekte. De lokale bevolking begon te experimenteren met het kruid en ontdekte dat het heerlijk smaakte in combinatie met andere ingrediënten. Het recept evolueerde en werd een hoofdbestanddeel van de Ligurische keuken. Het wordt gebruikt in verschillende gerechten, zoals pasta, broodjes en pizza. In de stad Genua wordt zelfs jaarlijks een Wereldkampioenschap Pesto georganiseerd, waar deelnemers uit de hele wereld strijden om de beste pesto alla genovese te maken!
De nodige ingrediënten
- 100 gram verse basilicumblaadjes, verpakt
- 50 gram pijnboompitten
- 1 teentjes knoflook
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 100 ml extra vergine olijfolie
- Zout
De bereidingswijze: stap voor stap
- Allereerst begin je met het roosteren van de pijnboompitten in een droge pan op een middelhoog vuur. Roer voortdurend tot ze goudbruin en geurig zijn, dat duurt ongeveer 5 minuten. Maar pas op dat ze niet verbranden.
- Plaats vervolgens de teentjes knoflook in een vijzel en stamp ze met een stamper tot ze een pasta vormen.
- In de volgende stap voeg je de geroosterde pijnboompitten toe aan de vijzel en maal ze tot een grove pasta.
- Daarna voeg je ook de basilicumblaadjes toe aan de vijzel en maal je ze ook tot een grove pasta. Begin met een beetje basilicum en voeg in kleine porties steeds meer toe, zo kom je tot een smeuïge consistentie.
- Van zodra alle basilicum is gemalen, voeg je de Parmezaanse kaas en de extra vergine olijfolie toe aan de vijzel. Nu meng je alles tot een gladde, romige saus.
- Tot slot kan je zout toevoegen naar je eigen smaak, zo kom je tot het beste eindresultaat.
Van saus tot volwaardig gerecht
Deze smaakvolle saus kan in verschillende gerechten worden gebruikt, het meest voorkomende is allicht pasta. Meng de pesto alla genovese onder jouw favoriete pasta en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen, zo heb je meteen een heerlijke maaltijd. Je kan pesto ook op je broodje of pizza smeren en je favorieten toppings toevoegen. Als je graag wat meer experimenteert met deze saus, kunnen we je alvast aanraden om eens zongedroogde tomaten of geroosterde rode paprika’s toe te voegen voor een uniek twist.
Als je met Caractère naar Ligurië reist kan je een leuke workshop volgen bij chefkok Mario om pesto alle genovese te leren maken als een echte Italiaan.
Jouw volgende vakantie naar deze regio? Bekijk onze hotels en rondreizen in Ligurië.
Plan jouw volgende reis naar Ligurië, want de pesto smaakt nergens zo goed als daar.
Stuur een mailtje naar info@caractere.be of bel naar +32 (0)53 63 00 77 en wij helpen je graag jouw trip naar Ligurië uit te stippelen, helemaal naar jouw wensen.